Mijn duurzame inzet voor 2019

Tegenwoordig zijn we ons er allemaal bewust van dat we duurzamer moeten leven en ondernemen. Persoonlijk heb ik duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Als ondernemer stel ik mijzelf doelen hoe ik zelf duurzaam kan ondernemen. Nu aan het einde van het jaar heb ik de balans opgemaakt voor mijn bedrijf.

MINDER REIZEN

Doel 2019: 75% minder reiskilometers door het op een andere manier aanbieden van diensten. Bij mijn oude bedrijfsmodel was ik dagelijks op locatie aanwezig bij de klantorganisatie die ik op dat moment aan het helpen was. Dit had niet altijd toegevoegde waarde, bijvoorbeeld op rustige dagen waarop ik zowat de enige aanwezige was. Sinds dit jaar bied ik mijn diensten aan in de vorm van een programma, waarbij ik niet altijd fysiek aanwezig hoef te zijn om de organisatie te helpen.

Daarnaast heb ik ook op andere manieren het reizen beperkt. Bijvoorbeeld door meerdere afspraken op één dag te maken en door meer contact te hebben via telefoon, Skype/Zoom, app of berichten via LinkedIn.

Gerealiseerd in 2019: 46% minder reizen per trein gemaakt en 12% minder reizen per auto. Een significant verschil, maar toch lager dan mijn ambitie was. De reden hiervoor is dat ik het erg fijn vind om kennismakingen ‘in real life’ te doen. Ook houd ik erg van bedrijfsbezoeken, omdat ik dan kan kennismaken met de sfeer en werkwijze van een organisatie. Dit heb ik me dit afgelopen jaar gerealiseerd door er zo bewust mee om te gaan.

MINDER PAPIER

Doel 2019: 75% minder papier gebruik door overstappen op alternatief en zo 9 notitieblokken minder te gebruiken. Dat alternatief heet een reMarkable, een ‘digitaal notitieblok’. Mijn man had er in 2018 een aangeschaft en was daar erg enthousiast over. Hierdoor realiseerde ik me dat ik er aardig wat papier doorheen jaag in een jaar en dat ik daar op eenvoudige manier iets aan kon doen door dit device aan te schaffen. Een bijkomstig voordeel is dat het de privacy meer waarborgt omdat het mogelijk is om de namen, telefoonnummers e.d. die ik opschrijf niet te laten zien.

Gerealiseerd: 20 notitieblokken minder. De hoeveelheid bespaard papier is uiteindelijk zelfs nog groter dan ik begin van dit jaar had bedacht. Door voortaan digitaal aantekeningen te maken, heb ik zo’n 5 papieren notitieblokken uitgespaard. Verder had ik het afgelopen jaar te maken met een bijzondere paradox. Door mijn nieuwe bedrijfsmodel ben ik veel minder aantekeningen gaan maken voor klanten. Was ik op dezelfde voet doorgegaan, dan had dat me ook nog eens zo’n 9 notitieblokken gekost. Tegelijkertijd ben ik veel meer aantekeningen gaan maken voor mijzelf en mijn bedrijf door deelname aan opleidingen, coaching, webinars en congressen, waar ik in mijn eerdere bedrijfsmodel de tijd niet voor had.

Een plantje, metafoor voor duurzaamheid resultaten.

Wel heb ik wat extra papierverbruik voor promotie van mijn bedrijf. Vorig jaar had ik nog geen promotiemateriaal dus dit speelde toen nog geen rol in mijn duurzaamheidsplan voor 2019. Doordat ik mezelf tot doel gesteld had om minder papier te gebruiken, ben ik heel zorgvuldig geweest in het bedenken en laten maken van dit materiaal. Het meeste is daarom digitaal. Mijn mini-boek ‘Het geheim van succesvol veranderen’ is maar in een kleine oplage gedrukt. Ik heb pas visitekaartjes sinds ik lid ben geworden van BNI.

MEER TOEGANKELIJKHEID

Duurzaam betekent onder meer ‘geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast’. Duurzaam betekent ook ‘ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden’.

Doel 2019: toegankelijke website. Bij het RIVM heb ik geleerd over toegankelijkheid van communicatiekanalen en –middelen. Vooral dat je vaak dingen toegankelijk kan maken terwijl dit helemaal niet veel moeite is of veel tijd kost.

Gerealiseerd: website is goed toegankelijk. Dat bleek in april/mei tijdens het testen van de website door enkele relaties met een (visuele) beperking. Zie ook Toegankelijkheid.

DUURZAAMHEIDSPLAN

Momenteel ben werk ik nog aan mijn duurzaamheidsplan voor 2020. Binnenkort zal ik deze delen.

Sta jij stil bij de bijdrage die jij kan leveren aan een duurzame wereld en heb jij ook een duurzaamheidsplan? Laat het me weten.

Saskia Giesbers in de Kunsthal

Over Saskia Giesbers

Saskia is een expert op het gebied van veranderen. Ze heeft
organisaties in verschillende branches geholpen om hun
doelen te realiseren.

“Hoe meer complex het vraagstuk, hoe meer betrokkenen,
hoe meer tijdsdruk, hoe leuker het is!”

Lees meer over Saskia.