Bryn Freedman en Halla Tómasdóttir in gesprek

Leiders kunnen het niet alleen

Tijdens een TED Salon interview spreekt Bryn Freedman met de IJslandse ondernemer Halla Tómasdóttir over de crisis in leiderschap die zij ziet, welke zij het ‘hybris syndrome’ noemt.   

Veel mensen hebben het gevoel dat er alleen sprake is van schijnbare verandering (‘window dressing’). Bedrijven worden geleid zoals dat altijd is gedaan. Leiders zeggen tegen hen wat ze willen horen, maar willen niet de fundamentele wijzigingen doorvoeren die nodig zijn.

Dit zorgt voor toenemende ontevredenheid en woede. Jongeren en mensen in gele hesjes demonstreren om iets te doen tegen klimaatverandering en sociale ongelijkheid. Sommige leiders en bedrijven voeden die woede. De wereld roept op tot verantwoordelijk leiderschap. Traditioneel hiërarchisch leiderschap komt steeds meer onder druk te staan in deze realiteit.

Onverantwoordelijk gedrag is risicovol geworden. Niemand wil nog voor jouw bedrijf werken. Niemand wil nog je klant zijn. En steeds vaker, wil niemand je nog kapitaal verstrekken. Je kunt meer duurzaam ondernemen om deze risico’s tegen te gaan of vanwege de kansen die hier liggen, want hier is waar de groei zal zijn.

Veel leiders denken dat zij de oplossing hebben (‘hybris syndrome’). Ze denken dat ze alles weten, alles kunnen, alle antwoorden hebben. Ze denken dat ze niemand om zich heen nodig hebben.

Die aanpak, meer van hetzelfde, werkt niet. De huidige problemen zijn zo complex dat niet één iemand of één sector ze kan oplossen. Verschillende ideeën en meningen zijn nodig.

Iedereen is een leider en moet een bijdrage leveren. We denken bij een leider nog te vaak aan iemand die een machtspositie heeft, maar zo is leiderschap niet. Mensen met een machtspositie hebben wel een grotere verantwoordelijkheid om te leiden dan mensen die van hen afhankelijk zijn. Iedereen moet denken: “Wat ga ik doen, hoe ga ik bijdragen aan de problemen in de wereld?”

Leiders moeten het leiderschap in anderen wakker schudden, want we moeten het samen doen. Als we allemaal geleid worden door ons eigen morale kompas, dan kan iedereen een deel bijdragen aan het vergaand transformeren van de wereld waarin we leven. Dit kan top-down vanuit de boardroom, maar gaat ook bottom-up door sociale bewegingen.

Zorg jij als leider voor fundamentele veranderingen of doe je alleen maar alsof?

Saskia Giesbers in de Kunsthal

Over Saskia Giesbers

Saskia is de oprichter van Unfold Matters. Ze is een expert op het gebied van veranderen en heeft verschillende (semi)overheidsorganisaties geholpen om een sprong te maken wat betreft hun informatiebeheer. 

Ze wordt vaak een ‘rots in de branding’ genoemd omdat ze mensen vertrouwen geeft in het proces. Met haar unieke aanpak gaat elke verandering als vanzelf. 

Meer inspiratie

Waarom we zo’n grote moeite hebben met het halen van deadlines
Foto van Andrew Millar tijdens zijn TED Talk